Glaskunst? Hvad er det for noget….

Glaskunst - Her Er Forklaringen

Indtil den 25. november 2018 er der glaskunst i verdensklasse at finde i galleriet. Kunstnerduoen Søren Gøttrup og Britta Madsen, også kaldet BMSG, er Danmarks måske nu ældste nulevende kunster duo med en samlet alder på 140 år! Det er ikke lige umiddelbart en alder man tror kunstnerne har, når man ser deres værker.

 

Skribent Erik Meistrup for Kunstavisen, beskriver at BMSG er for dansk glaskunst, hvad Kim Larsen har været for dansk visetradition

Glaskunst - Galleri Nijenkamp BMSG har tidligere udstillet ved bl.a. Glasmuseet Ebeltoft, Frederikshavn Kunstmuseum, Hjørring Kunstmuseum og har fået tildelt legater af Aalborg Kommune, Nordjysk Kunstner Ris og selveste Statens Kunstfond.

BMSG arbejder i mediet glas, og i genren Pop Art...

Men hvad kan glas egentligt som medie og hvad er Pop Art for noget?

Da jeg i sin tid hørte om en udstilling i glas, fik jeg måske lidt for hurtigt referencer til glasskåle, vaser, eller andet ”brugskunst”, men der blev jeg da lagt helt ned over det univers som BMSG arbejder i. Jeg er personligt kæmpe fan af genren Pop Art, og med mediet glas i fokus blev jeg fuldstændig forelsket i BMSGs univers. Vi havde en udstilling med BMSG i galleriet i 2014, og nu har vi fået dem på holdet igen. Glaskunst - Galleri Nijenkamp De befinder sig i et skævt, politisk, humoristisk, ungdommeligt og kreativt univers, hvor der findes værker i glas, af grammofoner, Slikautomater for voksne, talebobler, overvågningskameraer, badges med forskellige motiver, brandslukkere, frimærker, pistoler, VHS-bånd and the list goes on……

- Se her alle de forskellige værker af BMSG, der er sat til salg netop nu i galleriet >>>

Glaskunst & Pop Art genren

Pop Art kom frem i 1955, hvor en engelsk kurator brugte Pop Art til at beskrive en ny kunsttendens, som afspejlede sig af forbrugersamfundets produkter og populærkultur. I 1950’erne spredte tendensen sig til New York og London, hvor den blev en dominerende bevægelse indtil slut 60’erne. Pop Art var nu karakteriseret af hverdagsmotiver i stærke farver og kontraster. Pop Art kunstnerne ville skabe afstand fra den elitære kunst, som kun kunne nå kendere og velhavere - Pop Art universet skulle kunne nå ud til den brede befolkning. Pop Art 'ens fadere er nu afdøde Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein og ikke mindst selveste Andy Warhol.

Processen bag BMSGs Glaskunst værker

Hvert enkelt værk er helt igennem gennemtænkt ned til mindste mikro detalje, inden arbejdet går i gang. Det er præcisions arbejde på højeste plan! Hvert værk indeholder mange forskellige lag af udskåret glas, som hver skal enten males direkte på, sådan lidt Royal Copenhagen agtigt, eller det er udklippet skabeloner hvor emaljefarve eller andet skal drysses præcist ned i glasset. Hvert enkelt værk kan have op til 10 eller flere lag lagt oven på hinanden.

Glaskunst - Fra Ide´ Til Færdigt Værk

Fra idéen opstår, skal der findes en form på idéen, altså hvilken slags glasform skal værket have. Så skal der laves nogle fysiske forme, til hvert lag glas. Efter det skal der laves konkrete tegninger over alle leddene, som skal skæres ud. Herefter skal de enten bemales eller emaljeres, ind i ovnen ved over 800 grader, hvor de efterfølgende skal formes inde i ovnen. Sagt med andre ord - det tager pænt langt tid at skabe et kunstværk af BMSG.

Salman Rushdie er fan Af BMSG Glaskunst

Glaskunst - Galleri Nijenkamp Jens Olesen, som er Danmarks generalkonsul i Brasilien, kontaktede mig og ville gerne komme på besøg i galleriet, fordi vi på daværende tidspunkt havde en stor udstilling med Cobra kunst. Den udstilling havde han fået nys om, og var interesseret i nogle af værkerne af bl.a. Asger Jorn og Mogens Balle.

 

Jens har en kæmpe kunstsamling med værker af bl.a. Per Kirkeby, Villiam Hammershøj, Emil Nolde og Pablo Picasso.

…..men hvad han ikke vidste var, at vi på det tidspunkt havde nogle enkelte værker inde af BMSG, og han endte med at købe to frimærker af glaskunstnerne. - Der var nu to tilbage, og tilfældigvis med HC Andersen på. Jeg blev nu inviteret til at deltage i Hans Christian Andersen litteraturprisen i 2013, hvor jeg fik lov at overrække de to frimærker af BMSG med HC Andersen på.

TIL SELVESTE SALMAN RUSHDIE!

Som fik prisen det år. Jeg fik muligheden for at snakke lidt med Salman, til trods for en hær af PET-folk og det var virkelig en oplevelse jeg sent glemmer. Så hvor cool er det ikke lige, at Salman og Jens begge er fans af BMSG og har værker hængende på deres kontorer?? - Lige nu har vi faktisk to frimærker i samme format inde, som er til salg.

Kærlig hilsen Line