Kunst....... Og helt vanvittige priser??

Kunst .... Hvad er kunst? Hvorfor er der så meget forskel på priserne? Hvem sætter priserne...? 

Dette område er så komplekst - så det er enormt svært som kunde at gennemskue, og det er egentligt heller ikke nødvendigt for at kunne nyde kunsten... Men for de af jer, som gerne vil have et større indblik i kunsten verden, og bruger store summer på kunst, vil jeg gerne gøre mit bedste for at oplyse om dette emne. 

Før jeg kan snakke om, selve prisfastsættelsen er det vigtigt at have en grundforståelse for kunst. 

Hvad er kunst? 
De to mest kendte kunstformer er stadig malerier og skulpturer - men faktisk findes der mange former for kunst. Der er installationer, som kan være af lys, lyd, - alt hvad du kan forestille dig.
En af verdens mest kendte installations kunster, er vores danske Olafur Elisasson. 
Vi havde for nogle år siden i galleriet en udstilling med unika installations lamper af Tom Rossau - det kan også være en kunstform. 

Men kunst er mere end blot et medie, det er en oplevelse og en følelse som skabes imellem mediet, fx. maleriet og dig som beskuer. 
Hvad kunsten skal kunne for, at du vil bruge store summer på det, er helt individuelt fra person til person. Hvert originalt kunstværk er lige så forskelligt som vi er som mennesker og vi vil alle kunne se noget forskelligt.
Spørger du mig, så er det lige netop dét, som gør kunsten unik for mig. 
Men der er også andre motiver for at købe kunst. Størstedelen af alle verdens kunsthandler som foregår, handler om pris.
Investeringer af de rigtige kunstnere, på det rigtige tidspunkt. Og selvom det kan virke stødende for nogen, så er og bliver det stadig en kæmpe stor del af kunstbranchen. Men det er jo også det, som gør den så finurlig og anderledes! Det er lige netop derfor, det er så specielt at gå ud og købe et vanvittigt dyrt maleri, fordi investeringsdelen og de endnu vanvittige priser også finder sted og er en del af branchen. 

Men hvorfor er kunst så dyrt? 
Som sagt er kunst ikke et produkt, eller en vare på en hylde som er dødt. Det er levende i sin storytelling, det er levende pga. kunstnerens beretninger og giver os en oplevelse af ét eller andet. Om vi så ikke bryder os om det, kan det stadig fremtvinge nogle tanker omkring, hvorfor vi så ikke bryder os om det, eller hvorfor vi bare elsker det! 

Hvem bestemmer priserne? 
.. det gør sådan nogle som mig blandt andet... Altså gallerister, kunstsamlere og auktionshuse.. Og vigtigst af alt, det gør markedet. 
Når vi snakker om en kunstner, som fx. Picasso, så er det kun meget små justeringer personer som mig kan lave på priserne, fordi hans marked allerede er sat og så forholder man sig som køber og sælger til dette. Alle de kæmpestore kunstnere, er blevet så kæmpestore af flere årsager. 
Formentlig en kombination af, at kunstneren har noget på hjerte, og har en unik evne til at formidle det videre i en kunstform.. Dernæst, de rigtige mennesker i branchen skal kunne se hjertet i kunsten, og kende historien bag det. Først dér kan en gallerist formidle det videre til jer. Så skal markedet være stabilt i mange år, og dernæst skal der sælges til store anerkendte kunstsamlere, og ikke mindst skal auktionsmarkedet også være stabilt på den enkelte kunstner. 

Der ligger enormt meget arbejde i, at få en kunstner frem i lyset. Men I kender sikkert flere kunstnernavne, hvor malerierne koster flere mio. Dollars - Så det kan lykkedes og det gør det bestemt også! Selv Picasso har formentlig givet hans værker væk gratis, bare for ikke at have dem stående. Starten er stort set altid ens for alle kunstnere. Det handler om, at vi som gallerister og kunsthandlere gør et kæmpe arbejde, for at opretholde statussen på vores kunstnere og bygge et solidt brand op omkring kunstneren og kunsten. 

På den måde skabes der et fundament, og prisen går opad. Roligt og langsomt, som den skal, men har du is i maven så er der virkelig mange penge i kunstens verden, og uanset om du motiveres af penge eller følelsen af kunsten, eller begge, så er det da lidt federe at bruge 50.000 DKK på et maleri, som du kan følge udviklingen på. 

Jeg læste en artikel forleden om, hvorfor mange millionæren bliver ved med at købe svinedyre malerier, og kort fortalt så er det en nyheds faktor. Det er et samtaleemne, som du godt kan købe for penge, og så er der kun et af dem. Du har det altså helt for dig selv. Og når ja, så er der sikkert lavet en milliard plakater og reproduktioner af dit unika værk - det da også ret fedt?? Hver gang der laves reproduktioner af et værk, stiger originalværkets pris også ofte. Fordi værket bliver kendt. Dette mener mange kunsteksperter også er grunden til, at specielt malerier og skulpturer fastholder de vanvittige priser, og at de altid vil blive ved med at sælge, og til højere og højere beløber. 

Så hvad bestemmer priserne?? - Det gør signaturen på kunsten, og bag dette ligger en masse års hårdt arbejde fra kunstner, gallerister, kunstsamlere, kunsthandlere og folk, som tror på kunsten. 

Jeg håber du fik et lidt bedre indtryk af dette emne. 

Kærligst Line
// Gallerist