Når du skal købe kunst for første gang

Står du og overvejer at gå igang med, at erhverve dig kunst for første gang, så læs videre med, og jeg vil prøve at guide dig lidt til dit bedste køb. 

Der kan være mange motiver for, at gå igang med at købe kunst. Det anbefales dog ikke, at du starter din samling med, at tænke på om det bliver en god investering. 
Det kan sagtens ende med at blive det alligevel, men det anbefales ikke, at du køber med den bagtanke i starten.
Kunstverdenen er fantastisk og også ret umulig, at navigere i, så start småt ud, de store konkrete investeringsværker kan altid komme løbende, når det rette værk viser sig. 

Selve det at købe kunst som investering, kommer der et blogindlæg senere.
I dette indlæg vil jeg gerne fokusere på, hvad du skal være særlig opmærksom på som førstegangskøber af kunst, og gode råd og tips. 

Hvor kan du opleve kunsten eller finde inspiration? 
1. Start med at besøge forskellige gallerier og find ud af, hvilken slags kunst der udstilles.
2. Kom gerne i dialog med galleristen eller en medarbejder om hvorfor du er der og, at du er interesseret i at begynde din kunstsamling.
3. Stil spørgsmål! Det er galleriets arbejde, at formidle den kunst de udstiller på bedste facon. De kender kunsten og har ofte et tæt samarbejde med de kunstnere, som de repræsenterer.
4. Er du aktiv på Instagram, så er det et medie, som er fyldt med kunst.
En god idé er, at følge de gallerister og gallerier, som du foretrækker. Brows rundt på Instagram og find en stilart, eller en specifik kunstner, som du ikke kan få ud af hovedet igen. Og så ved du, hvad du skal lede efter. 

Kunstmesser... Kan være både gode og forfærdelige. Her er et tip til, hvordan du kan bruge en kunstmesse.
Mange mener at det er et kvalitetsstempel, hvis gallerierne er på messer, men lad dig ikke narre af det. Mange yngre gallerister, kan sagtens have nogle spændende up coming kunstnere, men vælger bevidst ikke at deltage på messer af flere årsager. 
Messer kan være gode i den forstand, at du som beskuer kan gå på en messe og blive præsenteret for en masse galleriers kunstnere under samme tag.
Dog er der meget larm, og ofte rigtig mange mennesker. For ikke at tale om, at det kan være svært overhovedet at tage noget kunst ind, når der er flere 100 værker. 
En anbefaling vil være og bruge messerne til at ”browse” rundt, men vent med at at erhverve dig et dyrt værk.
Du vil have tendens til, at handle på impulser og bliver måske grebet af stemningen, en kunstners tilstedeværelse og en gallerist i nakken.
Kig og bliv nysgerrig, og så tag hen i galleriet efterfølgende, hvor der er fred og ro, og se værket igen.
Bare fordi galleristen siger, at der er ved at være udsolgt eller helt udsolgt af en kunstner på messen, så laver kunstneren nye værker, og hvis du skal bruge mange 1000 DKK, så skal det ikke være et impulskøb. Er der tale om en total udsolgt kunstner, så skriv dig på en venteliste og så bliver du kontaktet af galleriet, når der kommer et nyt værk. 

Gode tips og råd
Et godt tip, er at du kan få fantastisk grafik fra verdens bedste kunstnere, til samme pris som et original maleri af en dansk anerkendt kunstner. Gør op med dig selv, om du kun vil have original værker, eller om eks. litografier kunne være en mulighed. 

Når du køber dine første værker, så følg altid mavefornemmelsen, kig på et værk og så kom dagen efter igen, og har du samme fornemmelse er det ikke et helt dårligt tegn.

Gør dig overvejelser om, hvad du ønsker at få ud af kunsten. Måske også hvor det skal hænge. Men bruger du alligevel en formue på et kunstværk, så kan sofaen måske godt rykkes lidt, eller endda skiftes ud hvis du vil have en farvekombination i dit hjem som giver en helhed. Husk på at originalkunst er unika, der er kun det ene værk. Selvom din sofa eller lampe er design, så er det stadig en masseproduceret vare. Giv kunsten den respekt det fortjener og vælg pladsen i hjemmet, hvor det gør sig bedst ud.

Undersøg kunstnerens historie omkring værkerne, og hvis du kan få en forklaring på lige netop det værk du har udtænkt dig af kunstneren eller af galleristen, så er det ofte meget federe at have hængende.
Du får på den måde en personlig relation til værket og kunstneren, og kan stolt fortælle og forklare til dine middagsgæster.
Nu er du eksperten i dit eget kunstværk.

Har du spørgsmål, eller har lyst til at besøge Galleri Nijenkamp, så kontakt mig på tlf. 28 90 11 28 eller info@gallerinijenkamp.dk 


Kærlist Line