Teknikken Litografi…. Hvad Er Det Nu Det Er??

Teknikken Litografi

Flere gallerier sælger litografier som et supplement til originalværkerne på lærred eller papir.

Et litografi kan henvende sig til dig som ikke ønsker en plakat, altså et tryk, eller er i overvejelses fasen omkring et originalværk, eller ønsker noget ”lettere” kunst på væggene.

I galleriet sælger vi 2 slags litografier af vores kunstner Sussi Trampedach. I den forbindelse har jeg fået mange spørgsmål om, hvad teknikken er i et litografi, hvorfor er det dyrere end en plakat, og hvad er det egentligt?

Galleri Nijenkamp - Blog - Teknikken litografi

Litografi & Metode

Selve ordet litografi, betyder et stentryk. Det er en grafisk plantryks teknik, hvor kunstneren tegner det ønskede motiv med en tusch direkte på en speciel kalksten.

Som fotoet herunder illustrerer, er Sussi i fuld krig med at tegne op. Mange kunstnere laver en skitse først, og så tegner de efter den, stregerne kan ikke viskes ud eller gøres om - så det er med at ramme plet i første hug.

Galleri Nijenkamp - Blog - Teknikken litografi

Når denne proces med at tegne direkte på stenen er færdig, kommer stenen over og bliver påført med forskellig farve, alt afhængig hvad kunstneren ønsker med litografiet.

Sussi valgte det skulle være sort/hvid, og derfor er der lagt en sort farve på, som det eneste.

Selve teknikken bag et litografi er opfundet i ca. 1796 i Tyskland, hvorefter det kom til Danmark i 1811, og siden hen massevis af danske samt udenlandske kunstnere har beskæftiget sig med teknikken og lavet litografier. 

Litografi Og Priser

Galleriets litografier er af et oplag på 50 stk., dvs. der kun findes de 50 stk., og grundet teknikken i selve litografiets kan der ikke genskabes flere, som der fx kan ved en plakatproduktion, bl.a. derfor er prisen væsentligt højere end på plakater.

Priserne på litografier er meget forskellige, alt efter kunstneren, efter størrelse og endnu vigtigere efter oplagets størrelse.

Priserne på Sussi Trampedachs litografier ligger på 2800 DKK stk. uden indramning. (Indramning vender vi tilbage til i et andet blog-indlæg)

Du kan se og købe de af Sussi Trampedachs litografier som vi tilbyder her: Sussi Trampedach

Galleri Nijenkamp - Blog - Teknikken litografi

Jeg håber du har fået et bedre indblik i, hvad teknikken bag et litografi er, og hvorfor der er forskel på en plakat, et litografi og et originalværk.

De bedste hilsner

// Line Nijenkamp Gallerist