Flere gallerier sælger litografier som et supplement til originalværkerne på lærred eller papir.
Et litografi kan henvende sig til dig som ikke ønsker en plakat, altså et tryk, eller er i overvejelsesfasen omkring et originalværk eller ønsker noget ”lettere” kunst på væggene.
I galleriet har vi haft solgt 2 slags litografier, og nu har vi et til salg af vores kunstner Sussi Trampedach, og i den forbindelse har vi fået mange spørgsmål om hvad teknikken er i et litografi, hvorfor er det dyre end en plakat og hvad er det egentligt?
Selve ordet litografi, betyder et stentryk. Det er en grafisk plantryksteknik, hvor kunstneren tegner det ønskede motiv med en tusch direkte på en speciel kalksten. Som fotoet her illustrerer, er Sussi i fuld krig med at tegne op. Mange kunstnere laver en skitse først, og så tegner efter den, stregerne kan ikke viskes ud eller gøres om - så det er med at ramme plet i første hug.
Når denne proces med at tegne direkte på stenen er færdig, kommer stenen over og bliver påført med forskellige farver, alt afhængig af hvad kunstneren ønsker med litografiet. Sussi valgte det skulle være sort/hvid, og derfor er der lagt en sort farve på, som det eneste.
Selve teknikken bag et litografi er opfundet i ca. 1796 i Tyskland, hvorefter det kom til Danmark i 1811, hvor siden hen massevis af danske, samt udenlandske kunstnere, har beskæftiget sig med teknikken og lavet litografier.
Galleriets litografier er typisk af et oplag på 50 stk., dvs. der kun findes de 50 stk., og grundet teknikken i selve litografiets kan der ikke genskabes flere, som der fx. kan ved en plakatproduktion, bl.a. derfor er prisen væsentligt højere end på plakater.
Priserne på litografier er meget forskellige, alt efter kunstneren, efter størrelse og endnu vigtigere efter oplagets størrelse.